МЕНЮ

Потребители: 618   |   Произведения: 2640   |   Мнения и статии: 439

Упътване

Новодошлите започват от тук

Ти си новодошъл или наскоро регистрирал се в Sonic B.A.N.G. - тази секция ще те запознае с основните функции на портала, негово предназначение и твоето отношение към него.

Какво е Sonic B.A.N.G.?

Sonic B.A.N.G. е музикална социална мрежа, която представя български автори на музика и изпълнители, новини, анонси, авторски изяви и конкурси, както и коментарни статии в областта на музиката. Основни цели на проекта са да осигурява възможност за свободно публикуване на българска авторска музика, както и авторите да дискутират творчеството си със свои колеги и приятели. Екипът на Sonic B.A.N.G. организира периодично и съвместни външни и вътрешни инициативи, като конкурси, участия на автори при публични изяви и други. В портала се предоставят необходими материали, закони и информация, полезни за всеки автор.

Какво мога да правя в Sonic B.A.N.G.?

Първото и може би най-важното е, че имаш възможност да откриеш нова авторска музика, представена от български талантливи музиканти и изпълнители. Нещо, което не може да се намери навсякъде. Порталът съдържа много произведения, които могат да бъдат оценявани и коментирани от други автори, да участват в конкурси и класирания. Ти също можеш да станеш част от този портал, като се регистрираш като потребител, след което публикуваш своите произведения. В Sonic B.A.N.G. можеш да обменяш опит и идеи с други потребители, съмишленици, професионалисти, любители и ентусиасти. На твое разположение са модули и функционалности, като:

 • Потребителскипрофили, разполагащи с модули за коментари, галерии със снимки, произведения, лични новини, статии и интервюта.
 • Музикален плеър за прослушване на произведения.
 • Гласуване за произведения.
 • Личен подбор на любими произведения в собствен playlist.
 • Периодични конкурси за оригинална музика.
 • Седмични класации за най-добрите потребители и произведения.

Какво Sonic B.A.N.G. прави за теб?

На първо място, екипът на Sonic B.A.N.G. предлага и разработва непрестанно нови специфични услуги, които да спомогнат при търсенето на нови български таланти, като същевременно се стреми и да подпомогне реализирането на авторските произведения. Сред основните цели на проекта са осигуряване на възможност за представяне на автори и произведения, изграждане на професионален екип от рецензенти и създаване на голямо общество от любители и професионалисти, които чрез предлаганите услуги да общуват помежду си и да си сътрудничат успешно.

Какво е Автор? Права и отговорности.

Авторът е човек, който създава произведение на изкуството. В случая под Автор се има предвид композитор/музикант, който създава собствени произведения или е представител на музикална група, която създава произведения. Регистрацията като автор в Sonic B.A.N.G. задължава да се публикуват единствено и само авторски (собствени) музикални произведения. Авторът има възможността да разрешава или забранява достъп на останалите автори и посетители да изтеглят произведенията му. Със заявката си за регистрация, всеки автор дава съгласие за публикуване на произведенията си в страницата без право на възнаграждение за това, като запазва правото си да спре публикацията (по силата на чл.15, ал.1 и чл.18 от Закона за авторското право и сродните му права). В случай на публикуване на чуждо произведение със собствен аранжимент или преработка, всеки автор се задължава да посочва оригиналния автор на произведението. В противен случай произведението не се допуска в портала. Отговорността за вярност на публикуваните лични данни, както и за правата върху изпратените произведения, носи всеки автор!

Как да започна да използвам портала?

Преди всичко, за да използваш всички възможности и услуги на Sonic B.A.N.G., трябва да се регистрираш. Следващите важни стъпки са:

1. Лична страница - не пренебрегвай възможността да публикуваш своя снимка и да опишеш себе си и своето творчество.

 • Наличието на снимка(и) или друго графично изображение (аватар) в страницата веднага привлича вниманието на посетителя и затова е препоръчително такъв материал да бъде включен в представянето. Това ще предизвика и първите впечатления за теб, затова прецени правилно какво изображение ще бъде най-подходящо за твоя профил.
 • Биографичната информация, която попълваш при регистрацията си, цели да даде по-ясна представа на посетителите за теб и твоето творчество. Нерядко липсата на такава информация или наличието на кратко изречение в стил биографична справка (CV) отблъскват и посетителят така и не стига до преглед на произведенията. Ето защо е добре да опишеш себе си по оригинален и все пак точен начин. Можеш да представиш и творбите си - опиши техния стил и жанр, а може би и интересни подробности за създаването им.
 • Не забравяй, че можеш да променяш текста и снимковия материал на своята лична страница винаги, когато пожелаеш! Може би по-голямата част от информацията не се нуждае от редакция, но със сигурност не прави добро впечатление, когато посетителите виждат, че след две-три години ти сте все още на същата възраст... Използвай възможността да направиш страницата си интересна за аудиторията.

2. Рецензии, мнения и коментари - изразявай мнението си за произведенията на други потребители, бъди колегиален, привличай вниманието върху себе си и творчеството си. След регистрация на нов потребител и при публикуване на ново произведение, те биват обявени на първа страница в портала. След изминаване на известно време обаче никой не може да ти гарантира, че посетителите ще попаднат точно на троята страница. Ето защо е добре да участваш в дискусиите във форума и да коментираш творчеството в профилите на другите потребители.

 • Ако обичаш да изказваш своето мнение и имаш дарбата да го изразяваш добре, това може да бъде голямо твое предимство за привличане на вниманието на посетителите. Системата за публикуване на свободни мнения и коментари за произведения не изисква специална регистрация и е създадена не само, за да популяризира качествено творчество. Всяко добре изразено и аргументирано мнение прави впечатление и това насочва вниманието и към този, който го е публикувал.

Колко потребители и произведения има регистрирани в Sonic B.A.N.G.?

Подробна статистика за регистрираните и активни в момента потребители и произведения има изнесени на всяка страница в портала. Отразен е и броят на всички произведения по брой според жанра, в който са регистрирани.

 

Администрация на профил

Всеки регистриран потребител може да управлява своите лични данни, както и да публикува произведения чрез лична административна система в портала, активна след оторизиран вход.

Как да се оторизирам в портала?

След като се регистрираш като потребител, дори профилът ти все още да не е активен, ти можеш да използваш панела за вход в горния десен ъгъл и да се оторизираш с избраните потребителско име и пароола. При успешен вход, на това място ще има препратка към административния панел за управление на профила.

Има ли разлика между входа в портала и този във форума?

Да. Оторизациите за работа с административната система на портала и във форума са различни, както са различни и профилите на регистриран потребител в портала и на участник във форума.

Как да променя личните си данни в профила?

След успешен вход в горния десен ъгъл, на това място ще се появи препратка "Администрация", водеща към панела за управление на твоя профил. В този панел има допълнително ляво навигационно меню към управление на лични данни, произведения, галерия от снимки, анонси и т.н.

Как да публикувам ново произведение?

В административния панел за управление на профила има под-меню "Произведения" - в него се управляват всички произведения. В случай, че не е надхвърлена квотата за допустим брой произведения, ще видиш бутон "Ново произведение". Следвай инструкциите и условията за публикуване на всяко произведение.

Какво означават всички менюта в административния панел?

В панела за администрация на личния профил се съдържат следните менюта:

 • Playlist - в тази секция можеш да прослушваш избраните като твои любими произведения, разделени по жанрове и стилове.
 • Нови коментари - в тази секция можеш да проследиш всички получени лични коментари в твоя профил, както и коментарите на други потребители за твои произведения, снимки, новини, статии, интервюта. Имаш възможност да маркираш като прочетен всеки коментар, с което можеш лесно да следиш само новите получени коментари.
 • Уседомления / известия - в тази секция управляваш настройките за получаване на писма при настъпили събития в портала.
 • Лични данни - в тази секция управляваш личните данни в своя профил.
 • Смяна на парола - в тази секция можеш да промениш паролата си за вход в портала.
 • Произведения - в тази секция се управлява списъка с произведения в твоя профил.
 • Новини и анонси - в тази секция се управлява списъка с новини в твоя профил.
 • Публикации - в тази секция се управлява списъка със статии в твоя профил.
 • Галерия - в тази секция се управлява списъка със снимки в твоя профил.
 • Статистика - персоналните статистики ти дават възможност да проследиш общия брой посещения на личная ти профил, общия брой изтегляния и прослушвания на произведенията ти, брой на получените рецензии, текущата позиция в класацията за потребители, както и квотата за произведения. Също така, за всяко свое произведение можеш да видиш колко пъти то е било прослушано, изтегляно, в колко playlist-и участва и какви оценки е получило. В графа "Постижения" ще намериш списък на всички регистрирани първи позиции в седмичните класации на Sonic B.A.N.G.

Как да разбера за колко произведения имам квота?

При влизане в категория "Произведения", над списъка с публикуваните до момента произведения има изнесени данни за броя публикувани произведения и за общата квота с която разполагаш.

 

Технически въпроси

Всякакви проблеми свързани с техническата страна на портала и странни явления, които биха могли да представляват проблем при използването му.

Регистрирах се преди няколко дни, а все още профилът ми не е видим?

Основната причина за това е данните, които си попълнил в профила си, да съдържат некоректна информация, която не може да бъде публикувана в портала. Независимо от причината, в такива случаи е най-добре да се свържеш с екипа и да попиташ какво се случва с твоя профил.

Публикувах ново произведение, виждам го в административната система, но не и в списъка с всички произведения в портала?

След публикуването на всяко ново произведение, то се активира автоматично, но е възможно да бъде деактивирано след проверка от редакционния екип поради нарушаване на някое от правилата за публикуване. В такива случаи провери в администарцията на своя профил списъка с произведенията и виж дали там е записн коментар от администратор. ВИнаги можеш да се свържеш и с екипа и да попиташ какво се случва с произведението ти.

За всички не упоменати в това упътване въпроси и проблеми се обръщайте към редакционния екип от формата за обратна връзка.